Vervoer in Noord- Amerika                                    

   Tex

Inhoud

1. Vliegtuig

2. Trein

3. Bus

4. Fiets

5. Auto

vliegtuig van A naar B in Noord-Amerika

Het vliegtuig in Noord-Amerika is super fijn. Als je heel ver moet reizen is het heel fijn om een vliegtuig te gebruiken, want het vliegtuig is het snelst. Je kan in een vliegtuig slapen, eten, filmpjes kijken en gamen. Je kan naar buiten kijken, dus het is best wel fijn. Je hebt zelfs nog een wc om te gaan plassen. Je hebt ook eerste klasse en tweede klasse. Bij de eerste klasse heb je meer ruimte en beter eten. Je hebt genoeg ruimte om te gaan slapen maar het is wel heel duur. Als je van A naar B wilt, voorbeeld van New York naar Los Angeles, dan is het wel heel ver maar het is het snelste vervoer om daar te komen. Het is wel 4.493 kilometer ver. Dat is heel ver! Met het vliegtuig is het 5 uur en 40 minuten vliegen. Je moet wel eerst naar een vliegveld en op tijd inchecken en wachten, maar het is wel het snelste vervoer. In Noord-Amerika heb je heel veel vliegvelden en zijn er heel veel vluchten. Omdat de afstanden in Amerika vaak heel groot zijn, wordt er veel gebruik gemaakt van het vliegtuig.

trein van A naar B in Noord-Amerika

De trein in Noord-Amerika is heel handig je kan er goed mee reizen. Het gaat niet altijd sneller dan in een auto, maar het is wel fijner. Je hebt in een trein een wc, mooi uitzicht, je kan slapen en je kan eten. Het is haast een vliegtuig maar dan op de grond en wel minder snel. Van A naar B is de trein handig om niet te grote afstanden te nemen. Van Los Angeles naar San Francisco is het ongeveer 650 kilometer en doet de trein er ruim 10 uur over. Dat is wel lang reizen, maar het uitzicht dat je krijgt is heel mooi. Je ziet mooie bergen en misschien wel dieren, rivieren. Omdat reizen met het vliegtuig sneller is en met de auto makkelijker is, wordt de trein niet zo heel veel gebruikt voor lange afstanden. Je hebt dan ook niet zo heel veel treinroutes. Met de trein van New York naar Los Angeles is het bijna 3 dagen rijden.

Bus

De bus in Noord-Amerika is veel goedkoper dan een auto, je moet alleen een kaartje te kopen. De bus wordt vaker gebruikt door armere mensen. Bij een auto moet je tanken en dat kost geld. Het nadeel is dat je met andere mensen in de bus zit, dus dat kan soms storend zijn als je wilt slapen bijvoorbeeld. Je hoeft niet ergens te overnachten, maar je moet wel eten bij je hebben.Tijdens de rit kan je genieten van het uitzicht van de natuur. De reistijd met de bus is iets langer dan met de auto, omdat de vaker stopt en iets langzamer is. Met de bus van New York naar Los Angeles duurt het wel 2 dagen. In Amerika heb je speciale buslijnen, zoals Greyhound, die door ook langere routes rijden.

fiets

Als met de fiets wilt gaan, moet je wel heel goed kunnen fietsen. Je moet veel energie hebben en je moet grote afstanden kunnen fietsen, want je moet heel ver fietsen. Van A naar B. Van Seattle naar Vancouver moet je wel 270 kilometer fietsen en dat duurt dan 16 uur zonder rust. Dat is best wel lang fietsen, maar als je van fietsen houdt dan is het best te doen. Tijdens de reis moet je wel  slapen en eten, dus dat kost ook tijd. Het voordeel is dat je mooie natuur ziet. Maar het nadeel is dat als het gaat regenen dan wordt je helemaal nat of moet je gaan schuilen. Voor korte afstanden is de fiets wel handig en goedkoop, maar voor langere afstanden duurt het veel te lang. Met de fiets van New York naar Los Angeles zou wel 11 dagen duren en dat is dan nog zonder rusten.

Auto van A naar B in Noord-Amerika

Dit is het meest gebruikte vervoersmiddel. Benzine is in Amerika niet zo duur, de auto is snel en in de auto zit je droog. Je kan stoppen wanneer je zelf wilt, bijvoorbeeld als je naar de wc moet of als je wilt eten of slapen. Een auto is heel handig in Noord-Amerika, want je hebt heel veel wegen en kan je overal komen. Van A naar B. Van Chicago naar New York is ongeveer 1270 km en daar doe je ongeveer 12 uur over. Naar New York moet je op de snelste route wel tol betalen. Je moet ook overnachten en eten, maar als je in New York bent is het de moeite waard. Van New York naar Los Angeles is het 4500 km en is het 40 uur rijden zonder te stoppen.