Welke geschiedenis kent Noord-Amerika?                 Tex

Inhoud

1.Columbus

2.New Amsterdam

3. Indianen

4. John F. Kennedy

5. Abraham Lincoln

 

Columbus

Christoffel Columbus werd in 1451 geboren in Genua. Hij woonde in een gezin van 5 kinderen en hij was de oudste van de 5 kinderen.Toen hij ouder was, ging hij mee op handelsreizen in de Middellandse Zee. Later woonde hij in Portugal en daar kreeg hij een kind die hij Diego noemde. Columbus maakte heel veel reizen. In 1492 ontdekte Christoffel Columbus Amerika. Eigenlijk wou Columbus naar Indië, maar hij ging de andere kant op via een westelijke route. Daarom noemde Columbus de mensen in Amerika indianen, omdat hij dacht dat hij in Indië was. Op 12 oktober was Columbus eindelijk in Amerika, daar kwam hij aan op een van de eilanden van de Bahama’s in het Caraibisch gebied. Maar Columbus was niet de allereerste, dat waren de Vikingen uit Noorwegen en IJsland. Zij waren al vijfhonderd jaar eerder in Amerika. Zij waren al veel eerder in Amerika geweest. Men zegt dat Christoffel Columbus de beroemdste ontdekkingsreiziger is geweest. Wel is het zo dat pas na de ontdekking van Columbus uitgebreid contact kwam tussen beide werelddelen. Amerika is vernoemd naar Amerigo Vespucci. Hij was een van de eersten die inzag dat het niet om Azië ging, maar om een nieuw continent. Vespucci schreef hierover brieven. De Duitse cartograaf Martin Waldseemuller vernoemde het nieuwe continent naar hem. Kaartenmaker Marcator noemde het uiteindelijk Terra Americi. Hoewel het werelddeel dus door Columbus ontdekt was, is het niet naar hem genoemd. Het land Colombia en ook het District of Columbia (waar Washington, de hoofdstad van de Verenigde Staten ligt) is wel naar hem genoemd. De ontdekking van Amerika in 1492 was van groot belang voor Europa. Veel nu nog gebruikte planten komen oorspronkelijk uit Amerika, zoals tomaten, aardappels, rietsuiker, tabak, mais en katoen. Ook werden er grote hoeveelheden goud en zilver gevonden. Met de ontdekking van Amerika begon dan ook de kolonisatie (de baas spelen over een ander land) en sommigen zien dit als het einde van de middeleeuwen.

 

 

New Amsterdam

Nieuw-Amsterdam was vroeger de naam van New York. Wat veel mensen niet weten, is dat New York eigenlijk is ontdekt door Nederlanders. In 1626 stak een groep Nederlanders de oceaan over, naar een land dat we nu kennen als Amerika. De Nederlanders staken met hun boot de rivier de Hudson over en kwamen op deze manier op een plaats terecht wat we nu kennen als Manhattan. Er woonden daar indianen. De indianen kregen 60 gulden van de Nederlanders om hun land te verkopen. Zo kwam het dat er in Manhattan Nederlanders gingen wonen, er Nederlandse huizen werden gebouwd, er Nederlandse kleding werd gedragen en er Nederlandse planten en bloemen werden geplant. Het nieuwe Nederlandse land werd Nieuw-Amsterdam genoemd, met Peter Stuyvesant als burgemeester. Nieuw-Amsterdam was nog lang niet zo groot als New York. Want Nieuw-Amsterdam had maar ongeveer 1000 inwoners. In 1674 werd Nieuw-Amsterdam door Nederland ingeruild voor Suriname en werd het door de Engelsen New York genoemd. Er zijn nog steeds straatnamen die uit het Nederlands komen, zoals Wall Street (Walstraat).   

Filmpje over New Amsterdam

Indianen

Indianen zijn de oudste bewoners van Amerika, maar waarschijnlijk kwamen ze heel lang geleden zelfs vanuit Azië naar Amerika. Er leefden verschillende indianenstammen in Amerika in verschillende gebieden, zoals Apache, Cherokee, Cheyenne, Sioux. De indianen werden door de Engelsen als slaven behandeld (Engelsen hadden toen de macht over Amerika). De slaven werden heel slecht behandeld door de Engelsen. De indianen vochten hard tegen de Engelsen. De indianen zeiden dat de Engelsen te weinig vrijheid gaven. Er ontstond een burgeroorlog. Het was een heel bloederige oorlog en veel indianen werden vermoord. De oorlog duurde wel 4 jaar. Tegenwoordig hebben indianen speciaal voor hen bestemde stukken land (reservaten).

John F. Kennedy

John F. Kennedy werd geboren op 29 mei 1917 in Brookline. Hij werd in 1961 de 35ste president van de Verenigde Staten. Hij was daarmee ook de jongste en de eerste rooms katholieke president. Hij was niet lang president maar 3 jaar. John F. Kennedy ging in het leger maar werd geweigerd omdat hij een te zwakke rug zou hebben. Iets later werd hij wel aangenomen bij de Amerikaanse Marine en werd al snel luitenant op een onderzeeër. In 1943 werd het schip aangevaren door een Japans schip en zonk. Kennedy hielp de mensen die het hadden overleefd naar de kust. Toen hij daar aan kwam kreeg hij allemaal ere medailles. Omdat hij al die mensen had geholpen kwam Kennedy in de politiek. Kennedy was een geliefd president. Hij was voor vrede en menslievendheid en tegen racisme. Een bekende uitspraak van hem is "Vraag niet wat jouw land voor jou kan doen, maar wat jij voor jouw land kan doen". Kennedy had ook tegenstanders, in 1963 werd Kennedy vermoord in Dallas, Texas door Lee Harvey Oswald.

Abraham Lincoln

Abraham Lincoln was de 16de president van de Verenigde Staten en was een van de grootste leiders die Amerika ooit heeft gehad. Hij is ook een van de bekendste presidenten van de Verenigde Staten. Hij is geboren op 12 februari 1809 in Hodgenville, in een heel klein hutje. Hij werd dan ook heel arm geboren. Toen Abraham Lincoln 9 jaar oud was stierf zijn moeder. Zijn vader kreeg een nieuwe vriendin Sarah Johnston. Zij zag dat Abraham een heel slim kind was, en leerde hem lezen en later ook schrijven. Zijn vader zag dat hij groot en sterk was, dus kon hij een goede boer zijn. Sarah Johnston vond dat hij moest gaan studeren. Abraham werd 22 en ging weg van de boerderij. Hij verhuisde naar Illinois en studeerde rechten. Hij werd in 1838 meester in de rechten, en ging de politiek in. Hij werd gekozen tot congreslid. In 1860 werd hij president, maar veel mensen waren niet blij met zijn komst in het Witte Huis. Hij wilde namelijk de slavernij afschaffen. Dat wilden veel mensen niet. In het zuiden waren ze natuurlijk hartstikke blij met hun slaven, en niemand mocht dat van hen afpakken. In 1862 maakte Lincoln een nieuwe wet, die de slavernij voorgoed zou afschaffen.