Welke klimaten zijn er in Noord-Amerika

Dit hoofdstuk is gemaakt door Sem, Daan & Tex.

Het continent Noord-Amerika bestaat uit de (grootste) landen Canada, de Verenigde Staten en Mexico.

Daarom pakken wij de landen Verenigde Staten en CanadaHieronder kunt u zien welke soort van klimaat de Verenigde Staten en Canada heeft.

Hieronder ziet u een klein filmpje waarin word uitgelegd hoe het klimaat van de VS nou precies in elkaar zit.

 

De klimaat-soorten op de wereld (TEX)

Op de wereld zijn de onderstaande klimaten:

Zeeklimaat: koele zomers en niet zo koude winters. Hoe dichter bij de zee, hoe meer je er van merkt.

Landklimaat: warme zomers en koude winters, omdat 's zomers de koele zeewind er niet kan komen en 's winters de zachte zeewind niet.

Poolklimaat: erg koude winters. 's Zomers lang licht maar de zomers zijn kort. De ondergrond blijft eeuwig bevroren en er groeien geen bomen maar mos (toendraklimaat).

Middellandse Zeeklimaat: warme en droge zomers en natte winters.

Woestijnklimaat: Erg droog, meestal regent het maar één maand per jaar en soms nooit.

Tropisch klimaat: Langs de evenaar zijn geen seizoenen. Er is daar alleen een droge tijd. Erg warm en bijna elke dag een zware regenbui.

Hier kunt u een overzicht zien van alle klimaten op de hele wereld:

KLIMAAT VERENIGDE STATEN (sem)

In de Verenigde Staten is er een groot verschil. Van het poolklimaat in het Noorden van de VS, tot een tropisch klimaat in Hawaï en in Florida. Ook de regenval is niet gelijk. Dit komt omdat het er op de ene plek groener is, en dus warmer is en veel meer regen valt. In Alaska is dit juist niet. Hier is het juist een poolklimaat, met veel sneeuw en niet zo heel veel zon.

Er zijn heel veel natte gebieden (met veel regen dus) zoals in het noordwesten en het zuidoosten.

In de noordoostelijke staten, samen heet dit New England. Dit stukje van Amerika heeft vooral een vochtig landklimaat. Dit betekent dat het veel regent, maar in de herfst regent het daar heel veel. In de winter in het noorden van Amerika sneeuwt het heel veel bijvoorbeeld bij het Appalachen-gebergte. Hier zijn heel grote gebergtes, hieronder kunt u ze zien:  

Blue ridge mountains

Hier ziet u de Blue Ridge Mountains. De 

(letterlijke) Nederlandse betekenis hiervan is Blauwe Berg Rug. Dit gebergte hoort bij het Appalachen-gebergte.

 

Mount mitchell

Dit is de Mount Mitchell, dit is het grootste gebergte van het hele Appalachen-gebergte.

Het hoogste punt van dit gebergte is 2037 meter, en de lengte van dit gebergte is 2400 km! En de breedte kan van 160 km tot 480 km zijn!

 

De winters van de Verenigde Staten zijn streng en duren lang, en als het hard waait is het heel koud. Vooral als het hard waait in de Appalachen-gebergte is het daar ook heel erg koud.

Ook de dagelijkse-zonuren verschilt veel gemiddeld. In de winter is dit gemiddeld van 4 tot 5 uur. In de zomer is dit heel anders, namelijk van 9 tot 19 uur.

De herfst in Amerika duurt maar een paar weken, maar is wel wereldberoemd.

In de zomer kan de warmte steeds stijgen, tot 38 °C. Dit noemt men ook wel een hittegolf.

Een hittegolf is dat het op een dag of zelf meerdere weken warm is, warm bedoelen we niet met 20 °C, maar echt met 25 °C minimaal. Er is geen maximaal. Meestal in landen zoals Amerika kan het niet oplopen tot 39 tot 40 °C, maar in andere warme landen zoals in Turkije kan dat wel gebeuren. Hier gebeurt dit wel vaak. Daar is het dan vaak 37 tot 40 °C, soms is het wel ietsje hoger dan 40 °C.  

 

 

KLIMAAT CANADA (Tex)

Canada is één van de grootste landen van de wereld. Doordat Canada zo'n groot land is heeft het verschillende klimaten. In het noorden ligt de temperatuur een stuk lager dan in de rest van het land. Hier daalt het 's winters soms wel onder de -40 graden Celsius. Ook in andere stukken van Canada is de winter koud. Zomers kunnen in grote delen van Canada, vooral het zuiden, warm zijn en vaak vochtig. De meest warmste steden in Canada zijn Vancouver, Victoria en Windsor. De temperatuur kan dan behoorlijk stijgen. In Brits-Columbia zijn er regenachtige winters. In het zuidwesten, waar het warmer is, is het klimaat super fijn voor regenwouden omdat het daar warm en vochtig is. Een poolklimaat heerst in een groot deel van Canada en zorgt er voor korte zomers en lange donkere winters. De temperatuur is er maar 1 tot 4 maanden boven nul en dan ontdooit alleen maar het kleine dunne bovenste laagje van de grond. In het noorden komt de zon 's winters maar net boven de horizon uit, en in de zomer gaat hij nooit helemaal onder. De Eskimo’s kunnen goed tegen winterse kou.

KLIMAAT ALASKA (Tex en Daan)

Alaska is de koudste staat van Amerika. Dit komt door de plaats van de staat. Als je naar de kaart van Amerika kijkt dan zie je dat Alaska boven de Noordpoolcirkel ligt. Er zijn ook verschillende klimaatgebieden in Alaska. Het grootste deel van Alaska heeft een koel landklimaat. Het zuidoosten van Alaska, waar de hoofdstad Juneau is, heeft een zeeklimaat. Met ongeveer 1300 millimeter regen per jaar is dit het natste gedeelte van de staat, maar ook het warmste deel. Het meest noordelijke deel van Alaska heeft een toendraklimaat. In de donkere wintermaanden daalt de temperatuur in dit gebied soms tientallen graden onder het vriespunt. In de zomer komt de thermometer daar niet ver boven het vriespunt uit. 1/3 deel van Alaska ligt in de Noordpool cirkel.  Alaska is de koudste staat  van de verenigde Staten.

klimaat Groenland (TEX)

Groenland is één van de koudste landen ter wereld. Het grootste gedeelte van het land is bedekt met ijs. Het land heeft een poolklimaat, maar ligt voor het grootste deel onder de poolcirkel. Ook in de zomer is het koud en zijn er bijna geen dagen zonder dooi. ’s Winters kan het wel 60 graden onder nul worden. Ongeveer 95% van Groenland heeft een ijsklimaat. Langs de kustgebieden heerst een toendraklimaat  omdat de temperaturen daar overdag wel boven het vriespunt uitkomen in de zomermaanden. Beide klimaten horen tot de poolklimaten.  In het binnenland is het erg droog. Aan de kust valt meer neerslag.

Maak jouw eigen website met JouwWeb